Ο χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλη Θραψανιώτη στη συνάντηση των Πολυτεκνικών Συλλόγων Κρήτης:
Δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα λίγο, γιατί σήμερα στον Αγ. Νικόλαο, τιμάται η μνήμη της εκτέλεσης από τους Γερμανούς ενός φωτισμένου αγωνιστή της αντίστασης ενάντια στην Γερμανική κατοχή, του Ρούσου Κούνδουρου. Ενός αγωνιστή που θυσιάστηκε για την κοινωνία και την πατρίδα, μένοντας ως το τέλος πιστός στις ιδέες που σημάδεψαν τη ζωή του. Και πιστεύω, ότι ούτε ο ίδιος θα είχε αντίρρηση για την επιλογή μου να παραβρεθώ στην σημερινή συνάντηση των Πολυτεκνικών Συλλόγων Κρήτης, που έχει σαν θέμα του ένα πολύ ενδιαφέρον και σοβαρό ζήτημα. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Ένα πρόβλημα άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον της. Ένα πρόβλημα που ήταν υπαρκτό και δυστυχώς επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Χώρα μας αλλά είναι γενικότερα Ευρωπαϊκό.
Η Ευρώπη γερνάει.
Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα είναι το 8% και μέχρι το 2050, το ποσοστό προβλέπεται να πέσει στο 5%.
Το συμπέρασμα της κοινής συνεδρίας των Διακομματικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για το Δημογραφικό και Κοινωνικών Υποθέσεων της 29 Μαΐου στην Βουλή , με θέμα την «αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», ήταν το εξής
« Οι σταθερές πολιτικές στην κοινωνική ασφάλιση, στην πρόνοια, στην ισότητα των φύλων, στο φορολογικό, στην προσαρμογή του συνταξιοδοτικού, είναι σημαντικοί παράγοντες για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, με δεδομένο μάλιστα ότι οι νέες γενιές δεν κάνουν πολλά παιδιά.»
Στις συνεδριάσεις των επιτροπών ήταν προσκεκλημένοι διακεκριμένοι Σουηδοί επιστήμονες όπως ο καθηγητής κ. Άντερσον ο οποίος τόνισε ότι , «Η αύξηση της γονιμότητας είναι βασικό στοιχείο για το πώς η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Εύκολη λύση δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να είναι μία και μοναδική.»
Ενώ ο συμπατριώτης μας καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας Δημήτρης Μιχαηλάκης, στην τοποθέτηση του είπε χαρακτηριστικά: «Το δημογραφικό πρέπει να το δούμε σαν ένα μέρος μεγαλύτερου πακέτου. Πρέπει να συμβαδίζει μαζί με άλλες ενέργειες και αξίες. Βασική διαφορά μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας είναι ότι στη Σουηδία η αξία της ισότητας είναι ιερή.
Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Επίσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα, στη Σουηδία υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που λειτουργεί αναλογικά και τα οικονομικά του κράτους ήταν και είναι καλά, γιατί πρώτον λειτουργεί και δεύτερον οι άνθρωποι έχουν πειστεί ότι αυτά που δίνουν τα παίρνουν πίσω με σχολεία, υποδομές, πάρκα και ποιότητα ζωής. Υπάρχει σεβασμός.»
Στη χώρα μας, με την έναρξη της κρίσης, η ήδη άσχημη δημογραφική κατάσταση επιδεινώθηκε και αυτό θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην κοινωνία μας. Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη φυγή των νέων, η συνολική εικόνα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη.
Ήδη ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Στη χώρα μας, οι νέοι δεν τολμούν ή καθυστερούν πολύ να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, του μεγάλου κόστους για την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών και την αβεβαιότητα σε σχέση με τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να περιορίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες και σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την ανεργία, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την σημαντική μείωση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σταθερές και καλά αμειβόμενες, την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, κυρίως όμως με τη δημιουργία δημόσιων δομών που θα δίνουν την δυνατότητα για την ασφαλή και αξιοπρεπή ανατροφή των παιδιών από τις οικογένειες.
Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση στηρίζει το παιδί και την οικογένεια.
- Αυξήθηκε κατά 40% (από 650 σε 910 εκατ.), ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταχθούν στα κοινωνικά επιδόματα μέσω της πλατφόρμας Α21.
- Με αύξηση 75% ως 100% στα επιδόματα 700.000 οικογενειών.
- Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με 760 εκατ. ευρώ για 610.000 δικαιούχους.
- Αλλά το σημαντικότερο με την αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από 70 χιλ. το 2015 δημιουργούνται 165 χιλ. θέσεις το 2019, που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα, με ωράριο που θα εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες.
- Με την καθιέρωση σχολικών γευμάτων: Από 130.000 γεύματα την ημέρα το 2018, στα 500.000 γεύματα την ημέρα το 2019.
- Με την εξάπλωση των ολοήμερων σχολείων που αναπτύσσουν την κοινωνική συνοχή και εξυπηρετούν κυρίως τους εργαζόμενους γονείς.
Η αλήθεια είναι ότι ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα είναι πολύ δυνατός και οι δεσμοί μέσα σ αυτήν πολύ ισχυροί. Αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που η χώρα μέσα στην κρίση κρατήθηκε όρθια.
.
Το μέγεθος λοιπόν της ευθύνης της πολιτείας απέναντι στην οικογένεια είναι πολύ μεγάλο. Ό βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών δομών που θα μπορούν να παρέχουν δωρεάν καλές υπηρεσίες στην οικογένεια και το παιδί, όπως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, τη δωρεάν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας και κυρίως την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων αλλά και της εργασιακής ανασφάλειας.
Οι πολύτεκνοι που μέσα σ αυτές τις ασφυκτικές κοινωνικές συνθήκες όχι μόνο της κρίσης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια μεγάλη οικογένεια, ξεπερνώντας φόβους που κάποιοι έχουν ακόμα και για ένα παιδί, αξίζετε όχι μόνο το σεβασμό αλλά και ένα μεγάλο μπράβο.
Προφανώς οι πολύτεκνοι είναι ανάγκη να ενισχυθούν παραπέρα.
Η έξοδος από τα μνημόνια θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε πιθανές ολιγωρίες.
Η αύξηση των γεννήσεων και η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας απαιτεί την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους και όχι απαραίτητα την επιδοματική πολιτική. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο η στήριξη των πολυτεκνικών οικογενειών αποτελεί προτεραιότητα.
Εξάλλου διακηρυγμένη πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η στήριξη των ευπαθών ομάδων .